RIS (Rijopleiding In Stappen)

Kort gezegd is de Rijopleiding In Stappen (RIS) de leukste, de beste en wanneer je goed je best doet de goedkoopste rijopleiding. Met de RIS opleiding ben je juist goedkoper uit, omdat je precies weet hoever je bent en wat er nog moet gebeuren. Bovendien kun jij en/of je ouders de vordering gemakkelijk bijhouden. Je vooruitgang wordt namelijk netjes bijgehouden op de RIS leerlingenkaart in je eigen leerling app ‘PlanGo’, zodat je precies weet wat je al kan. Hieronder kun je nog verdere informatie lezen over de RIS werkwijze.

Hoezo RIS?

RIS rijopleiding is door het CBR ontwikkeld voor een goede methode voor de rijinstructie, omdat vele rijscholen op verschillende manieren rijles gaven, maar nog altijd opzoek waren naar een betere lesmethode. Tegenwoordig geven rijscholen die goed met hun vak bezig zijn, vooruitstrevend zijn en de rijopleiding op een hoger niveau willen brengen, les volgens de RIS-methode. De RIS instructeurs krijgen verplichte bijscholing om up-to-date en gekwalificeerd te blijven.

RIS werkwijze

Met de RIS-methode wordt les gegeven in stappen die zijn onderverdeeld in 4-modules.

Bij de RIS opleiding hoort een RIS-praktijkboek (gratis* t.w.v. €24, -) waar alle stappen zijn beschreven. Hieruit worden de huiswerkopdrachten gegeven telkens voor de les die je de eerstvolgende keer krijgt. Met de huiswerkopdrachten kun je je goed voorbereiden op de les.

Belang RIS verplichte TTT (tussentijdse toets)

Om te kijken of je echt klaar bent om af te rijden ga je eerst een tussentijdse toets doen. De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt de rijvaardigheid.

Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier ziet de leerling precies waaraan hij nog moet werken tot aan de examen. Bovendien kun je tijdens de tussentijdse toets vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Dit zorgt ervoor dat je examen makkelijker verloopt. Met een tussentijdse toets heb je een fors hoger slagingskans.

De 4 RIS-modules

Module 1

Controle, bediening en beheersing van het voertuig.

Module 2

Eenvoudige situaties en bijzondere manoeuvres.


Kan je module 1 en 2 zelfstandig uitgevoeren, dan wordt deze getoetst door de rijinstructeur. Daarna ga je verder met module 3.

Module 3

Complexe verkeerssituaties.


Wordt module 3 op minimaal zelfstandigheid uitgevoerd, dan volgt er een TTT-tussentijdse toets bij het CBR.

Module 4

Zelfstandig rijden (navigatie), complexe situaties en de laatste puntjes op de “i” zetten.


Na alle stappen van de modules 1 t/m 4 kun je het CBR-rijexamen doen.